2α “Εν Νικοπόλει ‘Ακτια”
08/09/2014O ΛύρΑυλος πάει σχολείο, 12ος χρόνος
25/09/2014Για 12η χρονιά, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του «ΛύρΑυλου» έχουν σχεδιαστεί και έχουν επιτύχει να αποτελούν μια σύνθετη εμπειρία που «ταξιδεύει» το κοινό (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς ) διαδραστικά και το «κατακτά» μέσα από τη δύναμη της μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο της «πληροφορίας».
«Με όχημα τη μουσική ταξιδεύουμε στην αρχαία και νεότερη Ελλάδα»
Η ανακατασκευή των αρχαίων οργάνων και η αναβίωση της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής, βοηθούν άμεσα και δημιουργικά στην εμβάθυνση στον πολυεπίπεδο Ελληνικό Πολιτισμό, στην πιο ουσιαστική γνωριμία και κατανόησή του. Η μουσική άρρηκτα δεμένη με τη ζωή και την τέχνη στους αρχαίους χρόνους, μας βοηθά να πλησιάσουμε όχι μόνο την αισθητική αλλά και το σύνολο του τρόπου ζωής και σκέψης των αρχαίων Ελλήνων. Ο Λύραυλος έχει σχεδιάσει σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων με στόχο να φέρει το κοινό και ειδικά τους νέους σε επαφή με την αρχαία μας μουσική, η οποία, δυστυχώς, δεν είναι τόσο γνωστή όσο θα έπρεπε.
Τα όργανα που παρουσιάζονται είναι απόλυτα λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί επιτυγχάνοντας τη μέγιστη δυνατή προσέγγιση στα πρωτότυπα, τόσο στις διαστάσεις όσο και στο σχήμα και φυσικά στα υλικά κατασκευής. Της κατασκευής έχει προηγηθεί εντατική, συστηματική και συνδυαστική μελέτη πλήθους αρχαιολογικών πηγών.
Έμφαση δίνεται στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των παιδιών μέσα από έναν όχι μουσειακό αλλά μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος.
Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης τα παιδιά θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα ειδικά επιλεγμένα, ούτως ώστε να παρουσιάζονται όλες οι εκδοχές παιξίματος των οργάνων και να γίνεται αντιληπτός ο μουσικός ρόλος τους. Η παρουσίαση ολοκληρώνεται με την ερμηνεία μερικών από τα σωζόμενα αρχαιοελληνικά μουσικά έργα.
Περιγραφή παρουσιάσεων
Σαράντα ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα, από τη “θεία” Λύρα του Απόλλωνα έως το μελωδικό αυλό, αλλά και οι “επιβιώσεις” τους στη σύγχρονη εποχή μέσω της Παράδοσης, – ο ζουρνάς, η θρακιώτικη γκάιντα και η νησιώτικη τσαμπούνα (απόγονοι του αρχαίου άσκαυλου) καί το νταούλι – περιμένουν τα παιδιά να τα περιεργαστούν. Τα παιδιά θα ακούσουν ζωντανά τα ωραιότερα σωζόμενα μουσικά κομμάτια της Αρχαιότητας, σκοπούς, ρυθμούς και τρόπους αρχαιοελληνικούς που διασώζονται μέσα από την Παράδοση επιβεβαιώνοντας τον πλούτο και τη συνέχεια της Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς, θα αγγίξουν τα μουσικά όργανα και θα μάθουν την ιστορία της δημιουργίας τους από σπάνια και αυθεντικά φυσικά υλικά.
Καύκαλο χελώνας, εντέρινες χορδές, οστέινοι αυλοί, στοιχεία που πυροδοτούν τη φαντασία των παιδιών και τα ανοίγουν σε νέα πεδία γνώσης. Μια πραγματικά σπάνια εκπαιδευτική εμπειρία μέσα από μια μουσική παράσταση που έχει σχεδιαστεί ειδικά γιαυτά. Το μουσικό όμως αυτό ταξίδι παραμένει πάντα μπολιασμένο με τους ανυπέρβλητους ελληνικούς μύθους καί συνοδεύεται με παράλληλη προβολή διαφανειών από παραστάσεις αγγείων με σκηνές από την μουσική ζωή των αρχαίων Ελλήνων.
O Μιχάλης Στέφος και η Όλγα Στέφου είναι οι άνθρωποι πίσω από αυτή την ιδιαίτερη μουσική παράσταση που επικοινωνούν με ένα τρόπο χαρισματικό, ενεργοποιούν το ενδιαφέρον των παιδιών βοηθώντας να ζωντανέψει με τρόπο μοναδικό και ελκυστικό ο πλούτος της Αρχαιοελληνικής και Παραδοσιακής Μουσικής.
Σημαντικές και περιεκτικές αναφορές στα εξής θέματα :
• Ιστορικό πλαίσιο.
• Μουσική και κοινωνική ζωή στην αρχαία Ελλάδα.
• Ιστορικές πηγές, μουσικά τεκμήρια αρχαιοελληνικής μουσικής.
• Θεωρητική οργάνωση της αρχαιοελληνικής μουσικής (τόνοι, κλίμακες, αρμονίες, ρυθμική οργάνωση, μουσικό ήθος, παρασημαντική).
• Ακουστικά παραδείγματα με το μονόχορδο του Πυθαγόρα.
Τα μουσικά όργανα που παρουσιάζονται είναι πλήρως λειτουργικά και έχουν κατασκευαστεί με την μέγιστη προσέγγιση στις διαστάσεις, στο σχήμα και στα υλικά. Η κατασκευή τους βασίστηκε στη λεπτομερή μελέτη των ελάχιστων σωζόμενων υπολειμμάτων αρχαίων οργάνων ( αυλοί και λύρες από τα αρχαιολογικά μουσεία Πειραιώς, Αθηνών, Κόρινθου, από το Βρετανικό Μουσείο κλπ ). Επίσης πληροφορίες αντλήθηκαν από εκατοντάδες παραστάσεις μουσικών οργάνων σε αρχαία αγγεία, γλυπτά, ανάγλυφα, νομίσματα καθώς και από φιλολογικές πηγές.
Τα όργανα που έχουν κατασκευαστεί και παρουσιάζονται είναι :