Τι είναι ο ΛύρΑυλος
18/11/2013Γνώμες ……
01/12/2013 ΛύρΑυλος
ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
“Ο Ήχος της Ανακύκλωσης”
Ανακυκλώνουμε… Μουσικά
Πώς να κατασκευάζουμε και να παίζουμε 40 μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά
και υλικά της φύσης
Ο Λύραυλος μετά την εντεκάχρονη επιτυχημένη (κατά την κοινή ομολογία εκατοντάδων εκπαιδευτικών) πορεία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Με Όχημα τη Μουσική Ταξιδεύουμε στην Αρχαία και Νεότερη Ελλάδα» συνεχίζει και φέτος δυναμικά, υλοποιώντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα εκπαιδευτικό – καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πραγματεύεται με μουσικό και οικολογικό τρόπο ένα μεγάλο πανανθρώπινο δικαίωμα: το να ζούμε σε ένα υγιές και καθαρό περιβάλλον.
Μουσική – Ανακύκλωση – Δημιουργία
Ο σκοπός του προγράμματος εστιάζει κυρίως στην καλλιέργεια και στην ανάπτυξη της οικολογικής συνείδησης των παιδιών μέσω της μουσικής δημιουργίας. Στόχος είναι να αποτελέσει μια σύνθετη καλλιτεχνική εμπειρία που θα «ταξιδέψει» το κοινό (μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς) διαδραστικά και θα το «κατακτήσει» μέσα από τη δύναμη της μουσικής δημιουργίας και όχι μόνο της «πληροφορίας».
Λιγότερη κατανάλωση – λιγότερα σκουπίδια
Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια σε όλα τα σχολεία λειτουργούν προγράμματα οικολογικής ευαισθητοποίησης και τα παιδιά δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Γνωρίζουν τις αρνητικές συνέπειες της υπερκατανάλωσης υλικών αγαθών. Δυστυχώς όμως κάποιοι δυνατοί του πλανήτη μάς επιβάλουν μέσω της διαφήμισης να αγοράζουμε πράγματα που δεν τα έχουμε πραγματική ανάγκη.
Μουσικές δημιουργίες με ανακυκλώσιμα υλικά
Η χαρά της δημιουργίας
Εάν το παιδί συμμετέχει στη διαδικασία κατασκευής ενός παιχνιδιού η ενός μουσικού οργάνου μαθαίνει να εκτιμά καλύτερα το κάθε υλικό που υπάρχει γύρω του, να εκτιμά τα διάφορα αντικείμενα που μας περιβάλουν, την εργασία και το μόχθο διαφόρων επαγγελμάτων και φυσικά τη χαρά που μας προσφέρει το τελικό αποτέλεσμα. Επίσης εάν το παιδί ζητήσει τη συνεργασία των κοντινών του προσώπων θα συμβάλει στη σύσφιξη των οικογενειακών σχέσεων. Ας σταματήσει επιτέλους αυτό το «αγοράζω παιχνίδι – πετάω παιχνίδι» που αδειάζει τις τσέπες μας και γεμίζει τον κάδο σκουπιδιών.
Ταξιδεύουμε μουσικά με όχημα την ανακύκλωση
Έμφαση δίνεται στην ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των παιδιών μέσα από έναν όχι μουσειακό αλλά μουσικό τρόπο προσέγγισης του θέματος. Τα παιδιά εκτός από τη δυνατότητα που θα έχουν να μάθουν, πώς να κατασκευάζουν και να παίζουν τα όργανα θα ακούσουν ζωντανά μουσικά παραδείγματα που θα εκτελεστούν σε κάθε όργανο. Τα παραδείγματα είναι ειδικά επιλεγμένα, ούτως ώστε να παρουσιάζονται όλες οι εκδοχές παιξίματος των οργάνων και να γίνεται αντιληπτός ο μουσικός ρόλος τους. Κατά την διάρκεια της παράστασης δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να φτιάξουν μουσικά όργανα σύμφωνα με τις οδηγίες μας με υλικά που θα έχουν στη διάθεσή τους. Πριν και μετά την παράσταση δίνεται υλικό στους εκπαιδευτικούς με προτάσεις και σχέδια σε ένα εγχειρίδιο που περιλαμβάνει κατασκευαστικά « μυστικά ». Φυσικά όποτε μας ζητηθεί θα είμαστε σε επικοινωνία για να λύσουμε κάθε απορία.
Μια μικρή λεπτομέρεια για τα μουσικά όργανα
Στα περισσότερα σχολεία που έχουμε επισκεφθεί διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν φωτισμένοι δάσκαλοι και δασκάλες μουσικής που αν και έχουν λίγες ώρες διδασκαλίας στη διάθεσή τους εντούτοις κατορθώνουν να φτιάξουν αριστουργηματικές κατασκευές μαζί με τους μαθητές. Τα αυτοσχέδια αυτά όργανα είναι πανέμορφα και έχουν όμορφη διακόσμηση. Εδώ λοιπόν βρίσκεται και η «λεπτομέρεια». Το εικαστικό ενδιαφέρον τους δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το μουσικό. Φυσικά είμαστε υπέρ της διακόσμησης αλλά κατά την ταπεινή μας άποψη πρέπει πρωτίστως να είναι μουσικά όργανα που θα παράγουν ένα ζουμερό, ζωντανό και λαμπρό ήχο και δευτερευόντως να είναι όμορφα διακοσμημένα.
Επαναχρησιμοποίηση
Εάν τα όργανα που θα φτιάξει ο μαθητής δεν παράγουν τον επιθυμητό ήχο θα παραμείνουν στο ντουλάπι του σχολείου ανενεργά. Εάν όμως αξιοποιήσει στο μέγιστο την ηχητική των υλικών ( ξύλο, δέρμα, μέταλλο, γυαλί, καλάμι, κόκαλο, πλαστικό, χαρτί κλπ. ) θα έχει μουσικά όργανα που θα τον βοηθήσουν να αγαπήσει τη μουσική, την τεχνολογία, την παρατηρητικότητα και την εφευρετικότητα. Το κουτί παπουτσιών, το λάστιχο ποτίσματος, η τρόμπα και το τιμόνι του ποδηλάτου, το κοντάρι του σκουπόξυλου, τα κλειδιά μηχανουργείου, το καλάμι του ψαρέματος, τα σπασμένα πλακάκια, τα κογχύλια, το κόκαλο από το πόδι του προβάτου, η κολοκύθα, τα ποτήρια, η καρέκλα, το πριόνι, η ιατρική σύριγγα, το δοχείο από γιαούρτι, τα πλαστικά μπουκάλια, τα αλουμινένια κουτάκια αναψυκτικών, τα καπάκια μπουκαλιών και άλλα πολλά, μεταμορφώνονται σε όργανα με τα οποία τα παιδιά θα φτιάξουν μικρά μουσικά σύνολα και θα συνοδεύσουν το τραγούδι και το χορό.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Λύραυλου (το οποίο προσαρμόζεται για μαθητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων) έχει σχεδιαστεί για να προσφέρει: γνώση – δημιουργική εκμάθηση – ανακάλυψη της εφευρετικότητας που έτσι κι’ αλλιώς έχουμε μέσα μας – κοινωνική ευαισθητοποίηση – αφύπνιση της μουσικότητας – ουσιαστική ψυχαγωγία – βαθιά επικοινωνία – συγκίνηση – άνοιγμα οριζόντων, μέσα από μια γνήσια εκπαιδευτική διαδικασία που κάνει τα παιδιά να πάλλονται.
Χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά:
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΔΕΝ ΕΞΑΝΤΛΟΥΜΕ TOYΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ
Παραστάσεις στο χώρο των σχολείων σε όλη την Ελλάδα
Προσαρμοσμένο ειδικά για ηλικίες από 4έως 104
Τηλ. 210.5022602 – 6976788841 – 6939270944
Συντελεστές: Μουσικολογική έρευνα, κατασκευή οργάνων: Παναγιώτης Στέφος.
Σκηνοθετική επιμέλεια, φωτισμός: Μιχάλης Στέφος,
Πρωτότυπη μουσική και στίχοι: Χριστίνα Σιάκη
Παρουσιάζουν, παίζουν, κατασκευάζουν, τραγουδούν: Μιχάλης Στέφος, Όλγα Στέφου.