Home

Λύραυλος
Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής

 

ΟΛΥΡΑΥΛΟΣ - Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς » που δημιούργησε ο επί σειρά ετών κορυφαίος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Εθν. Λυρικής Σκηνής,  και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ερευνητής και κατασκευαστής αρχαιοελληνικών οργάνων  Παναγιώτης Στέφος, έχοντας στο πλάι του πολύτιμους συνεργάτες την σύζυγό του Χριστίνα Σιάκη ( βιολονίστα στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ) και τα τέκνα του: Μιχάλη ( τραγούδι- κρουστά ) και Όλγα ( αρχαία έγχορδα, σαντούρι ), μέσω του ομώνυμου συνόλου φέρνει τα αποτελέσματα της ερευνητικής του δουλειάς κοντά στο ευρύ κοινό μέσα από καλλιτεχνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου. Παναγιώτης Στέφος Με βασικό στόχο να βγει η Μουσική Κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας από την αφάνεια, αλλά και να φανεί η συνέχεια της μουσικής μας παράδοσης από τον Ορφέα μέχρι και σήμερα, ο ΛύρΑυλος έχει να επιδείξει ένα πολύπλευρο έργο (ερευνητικό, καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό) που τον οδήγησε σε σημαντικές συνεργασίες και σε μια αξιόλογη διεθνή παρουσία. Από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Όπερα της Βαρσοβίας, το Mendelssohn Haus στην  Λειψία, από το Φεστιβάλ Παλαιάς Μουσικής στην Στοκχόλμη, την Corcoran  Gallery στην Ουάσιγκτον και το Εθνικό Μουσείο της Κοπεγχάγης έως την συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο πλαίσιο των πρώτων «Ελληνικών Μουσικών Γιορτών», ο ΛύρΑυλος έχει κερδίσει την αναγνώριση με την  δουλειά του και με το σημαντικό επίτευγμα να «περνάει» αυτή στο πλατύ κοινό. Δίνοντας επίσης δεκάδες συναυλίες στο πλαίσιο διεθνών συνεδρίων που διοργανώνονται στην Ελλάδα αξιοποιεί την ευκαιρία να κάνει κοινωνούς της πολιτιστικής μας κληρονομιάς (αρχαίας και νεότερης) τους συνέδρους από όλο τον κόσμο. Η σύνθετη παρουσία του σχήματος και του Παναγιώτη Στέφου στις εκδηλώσεις των Ολυμπιακών της Αθήνας συνέβαλλε αποφασιστικά στο να δείξουμε διεθνώς ένα μοναδικό μουσικό προφίλ ενώ η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στο πλαίσιο των παρουσιάσεων της Ύδραύλεως  δίνει άλλη μια ξεχωριστή διάσταση στο έργο του Μουσικού Συνόλου. Το εκπαιδευτικό επίσης έργο του σχήματος περιλαμβάνει εκατοντάδες παρουσιάσεις σε σχολεία όλων των βαθμιδών, μεγάλους πανεπιστημιακούς οργανισμούς στην Ελλάδα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.) και στο εξωτερικό (Σορβόννη, Βoston University,Concordia-Montreal), συμμετοχή σε μεγάλα και σύνθετα καλλιτεχνικά γεγονότα όπως η έκθεση ‘Μουσών Δώρα’ στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ, καθώς και οι εκεί συναυλίες σε συνεργασία με το σύλλογο εκπαιδευτικών του Βελγίου. Τον Δεκέμβριο του 2007 ο  Παναγιώτης Στέφος και ο ΛύρΑυλος είχαν την γενική μουσική επιμέλεια ( απόδοση αρχαίων μουσικών αποσπασμάτων, πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις, κατασκευή αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων), στο ντοκιμαντέρ της εκπαιδευτικής τηλεόρασης ΕΡΤ 1 (Υπουργείο Παιδείας ) με τίτλο "αρχαίων ήχων άρμοσις".

Ο Λύραυλος, - το όνομά του οποίου προέρχεται απο τον συνδυασμό των δύο δημοφιλέστερων μουσικών οργάνων της αρχαιότητας, λύρας και αυλού (εκφράζουν αντίστοιχα το Απολλώνειο και το διονυσιακό στοιχείο) - αντιμετωπίζει το μεγάλο αυτό κεφάλαιο του Ελληνικού Πολιτισμού με αίσθημα ευθύνης.

Χωρίς στείρα αρχαιολατρική διάθεση και «εμμονές», ο Λύραυλος προχώρησε εξαρχής θέτοντας ως βασικούς στόχους την εις βάθος μελέτη, την καλαίσθητη και επιστημονική αναβίωση, και την ορθή προβολή της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής.

Αυτή η συστηματοποιημένη και σύνθετη προσπάθεια που, εκτός από καλλιτεχνική αξία χαρακτηρίζεται και από την παιδευτική της διάσταση, εξαρχής επεδίωξε την προσέγγιση της με το ευρύ κοινό. Μιχάλης ΣτέφοςΧωρίς ελιτίστικο ή μουσειακό χαρακτήρα, υποστηρίζει και προβάλλει το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με μια προσέγγιση την οποία χαρακτηρίζει η πιστότητα, η ακρίβεια αλλά και η δημιουργικότητα.

Σημαντικό μέρος της όλης δουλειάς του Λύραυλου αποτελεί η επιστημονικά τεκμηριωμένη ανακατασκευή των αρχαίων μουσικών οργάνων, η έρευνα για τον τρόπο παιξίματος τους και ακόμη για την χρήση της φωνής.

Τα αρχαία όργανα, ο ήχος και η αισθητική τους, πέρα από την μεταφορά στο σήμερα ήχων μυστηριακών και γεμάτων από την χαρά της ζωής, έχουν αποτελέσει αφορμή για να γραφτεί σύγχρονη μουσική ειδικά γι'αυτά, επιβεβαιώνοντας έτσι τον αστείρευτο πλούτο, τη διαχρονικότητα και την εκπληκτική δυναμική της Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης.


Μέλη:

Παναγιώτης Στέφος : αρχαία κιθάρα, λύρα, σύριγξ, κoγχύλια, διπλός αυλός, άσκαυλος.
Έρευνα, ενορχήστρωση, ανακατασκευή αρχαίων οργάνων.
Μιχάλης Στέφος : τραγούδι, τύμπανο, κοχύλια.
Χριστίνα Σιάκη : λύρα, πανδουρίδα.
Όλγα Στέφου : βάρβιτος, σαντούρι, φωνητικά.

Ο Λύραυλος επίσης συνεργάζεται:

Άννα Χρονοπούλου: τραγούδι
Ελένη Δάβου: τραγούδι
Αναστασία Έδεν: τραγούδι
Βαγγέλης Μανιάτης: τραγούδι
Μανώλης Παπαδάκης: τραγούδι
Βασω Πετρόγιαννη: τραγούδι
Χρήστος Βερώνης: τραγούδι
Σόλης Μπαρκή: Κρουστά
Λαμπρινή Αγιαννίτου: χορός
Δημήτρης Λάιος: λύρα, κογχύλια
Κώστας Λάιος: λύρα κογχύλια


H Aνακατασκευή Οργάνων  *  Εμφανίσεις

Προτάσεις

 ΛύρΑυλος


ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ  © 2018