Ο ΛύρΑυλος στη Σαμοθράκη

Ιούλιος 13, 2010


Ο Δήμος Σαμοθράκης και ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονίας Γένεσις» με την υποστήριξη του προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργάνωσαν στο πλαίσιο της δράσης «Arts and Parks» και σε συνεργασία με το κέντρο ελληνικής μουσικής κληρονομιάς ΛΥΡΑΥΛΟΣ, συναυλία και έκθεση 30 αρχαιοελληνικών οργάνων.

«Από τον Ορφέα έως σήμερα»

Η διαχρονικότητα της ελληνικής μουσικής απ’ την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Είναι εφικτή μια καλλιτεχνική πρόταση, να είναι έξω από τα συνηθισμένα και να απευθύνεται στο πλατύ κοινό έχοντας τη δυνατότητα να “μιλήσει” στις καρδιές των Ελλήνων – και όχι μόνον;

Ορχήστρα Αρχαιοελληνικών και Παραδοσιακών Οργάνων <<ΛύρΑυλος>> είναι ένα μουσικό σύνολο που δημιουργεί αίσθηση. Τα αρχαιοελληνικά μουσικά κομμάτια ζωντανεύουν ξανά χάρη στα εκπληκτικά ανακατασκευασμένα όργανα, οι αρχαίοι ρυθμοί αναβιώνουν δίπλα σε διασκευές γνωστών, παραδοσιακών κομματιών, στήνοντας ένα εκπληκτικό μουσικό ταξίδι στον πλούτο της Ελληνικής Μουσικής,

Προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα εμπειριών που έχουν ως επίκεντρο την αρχαιοελληνική & παραδοσιακή μουσική.

Οι ακροατές – θεατές είχαν την δυνατότητα να βιώσουν μια μοναδική εμπειρία.

Άκουσαν σωζόμενα αρχαιοελληνικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και ένα απόσπασμα από το 1ο Στάσιμο της τραγωδίας «Ορέστης» του Ευριπίδη (έγραφε ο ίδιος τη μουσική στα έργα του).

ο κοινό άκουσε ζωντανά αλλά και άγγιξε μια σειρά από 30 ανακατασκευασμένα πλήρως λειτουργικά όργανα όπως : λύρα, βάρβιτο, κίθαρι, άρπα, φόρμιγγα, πανδούρα, δίαυλο, σύριγγα του Πανός, οστέινους αυλούς, σείστρα, κρόταλα, κύμβαλα, κογχύλια, άσκαυλο, (τσαμπούνα), ζουρνά, σαντούρι, κέρας, σάλπιγγα, το Πυθαγόρειο μονόχορδο κ.α.

Επίσης ακούστηκαν επιλεγμένα κομμάτια της παραδοσιακής μας μουσικής (ριζίτικο, ηπειρώτικο, θρακιώτικο, σμυρναίικο κλπ,) που διατηρούν ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία από την αρχαιοελληνική μουσική, καλύπτοντας ένα χρονικό διάστημα χιλιάδων ετών.

Μία μουσική παράσταση που στόχο είχε να αγγίξει το πλατύ κοινό. Ένα πρωτότυπο θέαμα, ένα μαγικό άκουσμα, ένα «μουσικό γλέντι» με την ενεργό συμμετοχή του κοινού.

Στην έναρξη και στο τέλος του προγράμματος κυριάρχησαν τα κογχύλια (η γνωστή μπουρού των ναυτικών).

Η συναυλία συνοδεύτηκε με προβολήδιαφανειών έτσι ώστε να γίνει αντιληπτό ότι η μουσική ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με όλες τις εκφάνσεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

http://www.armonias-genesis.gr/el/events/archived/2010/84-liravlos-apo-ton-orfea-eos-simera.html